Magcserebere a Szakicska-házban! Gyűjtsük és terjesszük a régi növényfajtákat!


Egy új kezdeményezésként helyi tájfajta haszonnövények magcseréjére nyílik lehetőség a Szakicska-házban. A mag csereberére hétköznap 14-18 óra között van lehetőség a csömöri Szakicska-ház TudásCseppek Boltjában, a Kacsóh P. u. 1. szám alatt (Szabadság út és Kacsóh P. u. sarka)

Készíts rövid leírást kedvenc haszonnövényed jellemzőiről, hozd el a magjával együtt, és cserébe vigyél haza, ültess el egy mások által termesztett növény magját! A kezdeményezés célja a hazai kultúrnövények sokféleségének megőrzése és bővítése a különböző növényfajták szaporítóanyagainak cseréjével.Tudtad? A Földön több mint 10 ezer növényfajt tartunk számon potenciális tápláléknövényként. Napjainkban az intenzív mezőgazdaságban a helyi adottságokhoz alkalmazkodott változatos növényfajták helyett magas hozamú, genetikailag egységes fajták termesztésére tértek át. A boltok polcain jóformán csak néhány hibrid fajtával találkozunk. Ennek következményeként a 19. század óta eltűnt a mezőgazdaságban felhasznált növényfajták 75 százaléka, és a világ élelmezésének döntő többségét ma mindössze 12 növény és 5 állatfaj biztosítja. A helyi adottságokhoz alkalmazkodó fajták különösen fontos szerepet játszanak éghajlatváltozás által előidézett új környezeti feltételekhez való alkalmazkodásban, gondoljunk csak az aszályra, árvízre, új kártevőkre vagy betegségekre. A tájfajták a gazdálkodók évszázados megfigyeléseinek, válogatásainak, tudatos szelekciójának eredménye. Ezek a fajták a környezeti feltételekhez viszonylag gyorsan képesek alkalmazkodni, génállományukban számos olyan tulajdonság jelen van, amely segíthet az adott hely talaj és környezeti viszonyaihoz alkalmazkodni. Ezek a tulajdonságok segítik növényeinket, hogy vegyszerek nélkül termesztett, esetleg szelíd ökológiai növényvédelemmel támogatott egészséges zöldség-gyümölcs kerüljön az asztalainkra. A szabad fajták legmeghatározóbb értékmérője az íz és a beltartalmi érték. Ki ne érezte volna már a különbséget egy, a bevásárló láncokban kapható, többnyire már talaj nélkül, kőzetgyapoton, kizárólag műtrágyával termesztett, hosszan pulton tartható „gumi” paradicsom és egy talajon termett, savakban, cukrokban, enzimekben bővelkedő, teljes érettségben leszedett kerti paradicsom között? Ételeink alapját és a kultúrnövényeink sokszínűségét adó vetőmag közkincs, segítsük, hogy visszakerüljön az őket megillető helyre! (Baranyai Eszter ökológus összeállítása)

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Elhalasztott programjainkról

Az elkövetkező időszakban (november-decemberben) a magyarországi és helyi (települési) járványügyi helyzethez igazodva több meghirdetett eseményünket elhalasztani kényszerülünk. Elsősorban a program