Határozottan reménykedünk...

Frissítve: feb 19

Abszolút pozitívan tekintve a jövőbe, a Szakicska-ház csapata nekilátott összeállítani ezévi programjait szeptemberig.


Az Alkotó Részecskék első kísérletezős foglalkozását a szabadban tervezzük, március 13-án: a családi Pí-napon megnézzük ezt a különleges számot, és egy várost is alkotunk a matematikai törvényszerűségek alapján.


A tavaszi szünet elején, március 27-én szombaton családi Szakicska barkácsolót szervezünk, ahová elhozhatod saját "kacatjaidból", újrahasznosított "kincseidből" készített hasznos vagy csak díszként funkcionáló tárgyaidat, vagy megtanulhatsz tőlünk ilyet készíteni. Csavarok, régi hajcsavarók, kis üvegecskék, kulcsok, sörnyitó, dugóhúzók, alátétek, stb. minden jó lehet valamire! Sőt, ezekből a technikai eszközök, barkács szerszámok segítségével még játékokat is készíthetünk.


Az Alkotó Részecskék tudományos-kísérletezős sorozata kéthetente szerdánként két korosztályban folytatódik gyerekeknek, havonta egyszer szombaton pedig akár az egész család együtt fedezheti fel tudományos vénáját.


Tervezünk 2x1 hét tematikus Szakicska-tábort, az egyiket kisebbek részére, mesékhez kapcsolódóan, a másik nagyobbak szól majd, ahol a kézművességen lesz a hangsúly.


Újdonságként bevezetjük negyedévenként, péntek délutánonként a gasztro-kaland családi eseményt, ahol kicsit kísérletezünk, és közben néhány idényzöldségből vagy gyümölcsből finomságokat készítünk, majd jó étvággyal elfogyasztjuk.


A tavalyi projektnapok sikerén felbuzdulva a tavaszi szünetben 2 teljes napot, a nyári szünetben szinte minden héten tartunk 2 teljes projektnapot, ahol egy-egy izgalmasabb témát több vonatkozásban körbejárunk, alkotunk és barkácsolunk.


A NEKEM Műhely és Alkotóközösség kézműves foglalkozásai februárban és márciusban egyéni, csak bejelentkezéssel elérhető nemez műhellyel indulnak. Áprilisban és májusban elsősorban péntekenként és szombatonként várunk benneteket vesszőfonás, mozaik, kerámia foglalkozásokkal. Csütörtökön délutánonként továbbra is várjuk a hobbiból vagy komoly művészeti tanulmányokat megcélozva rajzolni, festeni vágyókat. Hetente egyszer pedig, a Délelőtti Fonóban azoknak a felnőtteknek kínálunk kellemes elfoglaltságot egyszerű kézműves technikák elsajátításával, akiknek ez a napszak a legalkalmasabb a kikapcsolódásra. A nyári hónapokban megszokott módon két alkalommal alkotó napokat tartunk. Az iskola befejezését követően, valamint a nyári szünet utolsó hetében több napos, nagyobb lélegzetű közös alkotásra várunk benneteket. Ilyenkor minden kézműves foglalkozásunkba belekóstolhattok, rajzolunk, mozaikozunk, korongozunk, vesszőt fonunk, szövünk, nemezelünk, amennyit csak tudunk. De nem maradnak el a felnőtteknek szóló tematikus workshopok sem, idén is lesz pár olyan izgalmas és praktikus használati tárgy, amelyek elkészítésére megtanítunk, hogy aztán saját kertedet díszítse, vagy otthonodba hasznos eszközként vihesd haza (kerámia díszek a kertben, puffok, párnák, kerti világítás stb.).


A Szakicska-háztartástan idén a kertbe költözik, benti kovászos kenyér és sajtkészítő foglalkozásaink mellett, tovább okosítjuk magunkat a hagyományos gasztronómia területén, a tartósítás, aszalás, a szabadtüzi főzést veletek együtt próbáljuk majd ki, ahogy a komposztálás, a kert javainak feldolgozása felé is továbblépünk. Felfedezzük és hasznosítjuk kertünk zöld energiáit. (Hogyan épül és működik egy kemence? Készítsünk aszalót napenergiával! Komposztáljunk hatékonyan! Közösségi ismeretterjesztő foglalkozások.)


Figyeljétek honlapunkat és Fb oldalunkat, eseményeinket folyamatosan töltjük! Természetesen figyelemmel követjük a járványhelyzetből adódó előírásokat.